duchovní výchova Hadova

Bůh mluví

19. 3. 2009 15:47

"Jeho učedníci mu řekli: 'Nyní mluvíš přímo a bez obrazů. Nyní víme, že víš všecko a že nepotřebuješ, abi ti někdo kladl otázky. Proto věříme, že jsi vyšel od Boha.' Ježíš jim odpověděl: 'Teď věříte? Hle, přichází hodina, a již je zde, kdy se rozprchnete každý do svého domova a mne necháte samotného. Ale nejsem sám, neboť Otec je se mnou. To jsem vám pověděl, abyste nalezli ve mně pokoj. Ve světě máte  soužení. Ale vzchopte se, já jsem přemohl svět.'"     (Jan 16,30 - 33)


Když jsem si opět pročítal svou Bibli v mobilu (skvělá věc, doporučuju), zastavil jsem se u tohohle kousku. Zaujalo mě pár věcí:

1, Bůh (Ježíš) mluví přímo. I jeho učedníci si toho všimli. Bůh mluví přímo, mluví jasně a srozumitelně, což je (aspoň podle mě) docela
neobyčejná věc. Když k nám Bůh mluví "obvykleji", ani si toho nevšímáme. Kolikrát ani nevnímáme, že se nám něco snaží sdělit, nebo ho slyšíme, ale nechápeme. Proč tedy zkusil tuhle variantu a mluvil "obyčejněji"? Chtěl, aby ho učedníci pochopili, nebo nám chtěl naznačit, že jeho slovo stojí za to, abychom se u něho zastavili a zkusili ho pochopit?

"Víme, že ty znáš úplně všecko (co bylo, je i bude), nepotřebuješ někoho, kdo ti bude klást otázky." Ty, Pane, nepotřebuješ znát otázky, aby si nám mohl dát odpovědi, nepotřebuješ znát názory. Známe, že jsi vyšel od Boha, známe Tvůj původ, známe Tebe, můžeme jít za Tebou, neboť máme záruku, že jsi láska, cesta, pravda i život, který trvá na věky a ve kterém máme být šťastnými.


2, "Teď věříte?" - "Teď teprve jste mi uvěřili? No konečně!" nebo "A teď mi, Honzo, taky věříš?". Zajímavá větička, nevím jak ji chápat.


3, "To jsem vám pověděl, abyste nalezli pokoj (u mě). Nebojte se světa, já jsem ho přemohl." - Ježíš je skutečně veliký. Určitě si to
nedokážeme ani představit, jak moc je velký, ale víme, že je podstatně větší než celý svět. Než všichni lidé dohromady, než každý z nás.

Tahle část Písma může leckomu srazit hřebínek, ale může mu pomoci i k růstu. Neboj se, můj človíčku, že tě nechám ušlapat tímhle světem, že upadneš v zapomnění nebo budeš sám. Jsem tu s tebou, abych ti pomohl ve tvých trápeních, v souženích, která tě denně obklopují a ubírají ti na výšce. S mou pomocí budeš růst, budeš zvládat překážky.

Nepřipadá Vám tak trošku, že na nás stejně působí i zlý duch? Pokládá nám stejné otázky, podněcuje nás, ale jemu - narozdíl od Ježíše - čas od času uvěříme a už se to s náma veze (...).


Jděte za Kristem! Jděte stále za Ním, neboť On je z pravdy, je skutečně od Boha poslaný. Má pravdu a stále nám to říká: "Vzchopte se, já jsem přemohl svět".

Zobrazeno 854×

Komentáře

pinky

Moc pěkný, jsi opravdový spisovatel. Je dobré slyšet jak si to někdo vykládá, člověku to pomůže lépe pochopit.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková