duchovní výchova Hadova

Podobenství o vinném kmeni

23. 9. 2008 19:45

Nedávno jsme měli v rodině křtiny (má neteř Anička). Byl jsem jako jediný ministrant spolu s hlavním koncelebrantem a jedním jáhnem. Když jáhen dočítal evangelium, zeptal se mě kněz (z legrace), jestli bych nechtěl mít místo něho kázání tak na 5 - 10 minut, že jemu se nechce a neví, co má povídat.

Pochechtl jsem se a povzbudivě ho poslal k ambonu.

Ale zapříčinil jednu věc: neposlouchal jsem jeho kázání (teda povětšinou ne) a přemýšlel jsem. Přemýšlel jsem o tom, jak bych vedl kázání já, co bych jim asi řekl a jak by se těch pár lidí tvářilo, kdyby měl kázání někdo jiný, než na koho jsou zvyklí. A napadla mě jedna myšlenka: "když nemůžeš / nechceš / bojíš se vystoupit před lidem, napiš to..." - no a tak píšu a proto také vznikl předchozí článek.


"Já jsem ten pravý vinný kmen a můj Otec je vinař. Každou ratolest, která ve mně nenese ovoce, odřezává a každou, která nese ovoce, čistí, aby nesla více ovoce... Jestliže někdo nezůstane ve mně, bude vyhozen ven jako ratolest a uschne; a budou sebrány a hozeny na oheň a shoří" (Jan 15:1-2,6)
_______________________________________________________

Milí mladí rodiče, kmotři, vážení příbuzní,

v evangeliu jsme slyšeli o Ježíši, jako o vinném kmeni. Je zvláštní, že někdo, kdo žil před více než 2000 lety je stále živý a "rostoucí" kmen, ve kterém se znovu a znovu už po dlouhá staletí znovu rodí větve. A protože i vy věříte v sílu tohoto kmene a v dobrého vinaře, proto přinášíte své děti dnes ke křtu, aby mohli být "naroubovány" právě na tento kmen.

 
Ovšem před stejnou dobou, jakou trvá lidstvo, se ale také zrodil hřích - jakýsi červ (parazit), který má touhu být také na tomto kmeni církve, aby jí škodil a přinášel sobě růst na úkor našich živin. Ale vy, rodiče a kmotři, však chcete posilovat růst celé církve a přinášíte církvi své děti, aby ji posilovali a ona posilovala je na jejich cestách.

Věřte tedy, že vinná réva není pro ně cestou jednoduchou, ani krátkou, ale je náherná a přináší ten největší užitek - věčný život.

 
Proto chci vás všechny vybídnout znovu k tomu, abychom se nebáli a snažili se obnovovat tuto sílu, díky které rosteme v kmeni a čistili mízu od všeho, co do ní nepatří. Vždyť na to nejsme sami, je tu s námi i dobrý vinař Hospodin, terý nám pomáhá. On je tím, kdo ten vinný kmen zasadil. Buďme takovými větvemi, aby je nemusel nikdy odstřihnout.

Zobrazeno 981×

Komentáře

had

věnováno Žábě, neboť jako první vložila pozitivní komentář na tomto blogu ;)

Žaaba

Teeeda Hade...z tebe bude světoznámej kazatel!!! Samozřejmě děkuji...a jen valím bulvy...napsal jsi to mocmoc pěkně!! Hele, my si tě pozveme k nám...náš pan farář nám semotamo taky nabízí, ať kážem, leč nikdo se do toho nehrně...tak dojeď, ten bude čučet :o)) NO jsu z toho fakt perplex...donutil jsi mě zamyslet se a to se zas tak často nestane!! Díks!! :o)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková